Ποια είναι τα εμπόδια για μια αποτελεσματική επικοινωνία;

Publication Date: Dec. 7, 2016, 3:38 p.m.

 

Πολλές φορές λέμε την φράση έχουμε γίνει «Πύργος της Βαβέλ» επειδή δεν κατορθώνουμε να επικοινωνήσουμε  και να συνεννοηθούμε σωστά με τους συνομιλητές μας. Βεβαία στην Παλαιά Διαθήκη αυτό αποτέλεσε μια τιμωρία από τον Θεό σε όσους επιχείρησαν να υψώσουν ένα πύργο ως τον ουρανό και έτσι ο κάθε άνθρωπος μιλούσε διαφορετική γλώσσα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Όμως προβλήματα επικοινωνίας έχουμε και στην καθημερινή μας ζωή και μάλιστα μιλώντας και την ίδια γλώσσα… 

 

Παρακάτω   αναφέρουμε τα βασικότερα εμπόδια που καθιστούν την επικοινωνία μας προβληματική και στέκονται τροχοπέδη για να κάνουμε τον εαυτό μας κατανοητό στους άλλους.

 

-Ασαφείς Στόχοι: Όταν κάνουμε διάλογο με τον συνομιλητή μας και δεν κάνουμε σαφές τον στόχο της συνομιλίας μας. Παραδείγματος  χάρη,  δεν ρωτάμε κατευθείαν αυτό που θέλουμε ή ακόμη χειρότερα όταν και εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε να μάθουμε από τον συνομιλητή μας. Άρα κάθε φορά επικοινωνούμε έχοντας στο νου μας τον στόχο που πραγματοποιούμε την συνομιλία, το διάλογο ή ακόμη και τον αντίλογο.

 

-Μη Σωστά Μηνύματα: Αυτό το εμπόδιο εμφανίζεται όταν το μήνυμα που στέλνουμε δεν πληρεί μια από τις 5 βασικές προϋποθέσεις- σαφήνεια, ακρίβεια, πληρότητα, περιεκτικότητα και ορθότητα. Όταν λείπει έστω και ένα από αυτά τότε η επικοινωνία είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αυτό σημαίνει ότι για οποιαδήποτε ασάφεια ή έλλειψη ο συνομιλητής μας θα προσπαθήσει μονός του καλύψει τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα αλλοιώνεται και ο συνομιλητής μας δυσκολεύετε να κατανοήσει πλήρως το περιεχόμενο του λόγου μας.

 

-Έλλειψη Αξιοπιστίας: Όταν ένας άνθρωπος δεν είναι συνεπής σε αυτά που λέει και κάθε φορά αλλάζει τα λεγόμενα του προφανώς και θα δυσκολευτούμε να τον ξαναπιστέψουμε. Άρα θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια και συνάφεια ανάμεσα σε αυτά που λέμε και αυτά που κάνουμε.

 

-Φόβος της Επικοινωνίας: Αυτό το εμπόδιο ίσως είναι από τα συχνότερα εξαιτίας του ότι οι άνθρωποι πολλές φορές φοβούνται να εκφράσουν τα πραγματικά τους αισθήματα. Επίσης φοβόμαστε να επικοινωνήσουμε όταν τα λεγόμενά μας θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα  πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πουν  τι είναι αυτό  που τους ενοχλεί σε μια διαπροσωπική τους σχέση ή στο επαγγελματικό τους περιβάλλον από φόβο ότι θα επιφέρει κάποια σύγκρουση στην μεταξύ τους σχέση.

 

 

-Κακή Επιλογή Χρόνου και Χώρου: Η κακή επιλογή χρόνου μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένουμε. Παραδείγματος χάριν, όταν θέλουμε να ζητήσουμε αύξηση από τον εργοδότη μας και επιλέξουμε να του μιλήσουμε την ώρα που είναι εκνευρισμένος για κάποιο άλλο θέμα,τότε τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα αρνητικά. Ο χώρος επίσης παίζει καθοριστικό ρολό για μια αποτελεσματική επικοινωνία. Ο εργοδότης μας δεν θα έδινε σημασία στα λόγια μας εάν πηγαίναμε και του μιλούσαμε την ώρα που θα  ήταν στο κυλικείο και  έκανε το διάλλειμμά του. Η έκφραση «Είσαι εκτός τόπου και χρόνου» ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την περίπτωση.

 

-Κακή Επιλογή Τρόπου και Μέσου: Ο τρόπος που θα μιλήσουμε στον συνομιλητή μας καθορίζει και το αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε. Οι ευγενικοί τρόποι και η καλοπροαίρετη διάθεση εκτιμώνται πάντα από τους άλλους ανθρώπους. Επίσης το μέσο που θα εκφράσουμε αυτό που θέλουμε παίζει καταλυτικό ρόλο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν θέλουμε να πούμε κάτι σημαντικό σε κάποιον φίλο μας ή συνάδελφο μας ,πάντα λέμε ότι θα μιλήσουμε από κοντά και όχι μέσω τηλέφωνου ή μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

 

-Έλλειψη Ενδιαφέροντος/Απροσεξία: Όταν μιλάμε και επειδή δεν προσέχαμε σε τι αναφερόταν ο συνομιλητής μας, φυσικό είναι να δημιουργούνται κενά και απορίες οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν στην ασυνεννοησία. Επίσης η απροσεξία πάνω σε ένα θέμα το όποιο νομίζουμε ότι έχουμε καταλάβει  ή δεν δώσαμε την απαραίτητη προσοχή οδηγεί σε παρερμηνεία και κατ’ επέκταση σε κακή επικοινωνία.

 

-Βιαστικά συμπεράσματα: Πολλές φορές βγάζουμε βιαστικά και  αυθαίρετα συμπεράσματα για ανθρώπους και καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει διότι «κρίνουμε» έναν άνθρωπο μόνο από την εξωτερική του εμφάνιση (π.χ. από τον τρόπο ντυσίματος) και δεν εμβαθύνουμε αρκετά στο να τον γνωρίσουμε πιο ουσιαστικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και για ένα γεγονός το όποιο μπορεί να το προσεγγίσουμε  επιφανειακά και να οδηγηθούμε σε λάθος συμπεράσματα.

 

Τα εμπόδια αυτά υπάρχουν στην καθημερινή μας ζωή και δυσχεραίνουν την επικοινωνία μας με αγαπημένα μας πρόσωπα, συναδέλφους και τον ευρύτερο κοινωνικό μας κύκλο. Εσείς ποιο εμπόδιο έχετε εντοπίσει στον εαυτό σας;

 

(Το υλικό του άρθρου βασίζεται στο ομώνυμο σεμινάριο του Believe In You με θέμα «Τα εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία», το οποίο αποτελεί την εισαγωγή του προγράμματος Communication Skills Training).

← Previous Next →
comments powered byDisqus
 • Related Events

 • Articles

  Selected articles will be useful to everyone. Regarding issues that we all face daily. My intention through these articles is to understand that there are solutions, as long as you look for in an appropriate manner.

 • Categories

 • Positive Thinking
 • Self Confidence
 • Communication
 • Work
 • Goal Setting
 •  
 • Evi Xyrafa

  Personal Development Consultant

   

  Believe In You is a concept in which I deeply and truly believe. As a personal development consultant I created this blog to share what little and big secrets I know to make your life happier and to help you chase your dreams. We will have an open communication through the articles I publish, your comments and e mails and of course the Believe In You activities. I will be glad to stand beside you in your constant effort to improve your personal and professional life.

   

 • Address

  Kykladon 8-10, Chalandri
  Phone: 2106128281

  Mobile: 6974781051


  Email: info@believeinyou.gr
  Website: http://www.believeinyou.gr/
  Facebook Rss

  Leave a Message