Τι αποφεύγουν οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι στις σχέσεις τους

Publication Date: May 13, 2015, 5:22 p.m.

 

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε μια σχέση την οποία και αφήσαμε στο παρελθόν. Κοιτάζοντας πίσω, είναι συχνά δύσκολο να θυμηθούμε  τη συμπεριφορά μας πάνω σε κάποιο καυγά ή διαφωνία με τον σύντροφό μας και σχεδόν πάντα καταλήγουμε μετά από καιρό σκέψης να λέμε «Μακάρι να είχα διαφορετική σκέψη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.»Τελικά η διαχείριση των διάφορων προβλημάτων που προκύπτουν έχουν να κάνουν με το ποιοί άνθρωποι είναι πιο ισχυροί διανοητικά;

 

Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε να παρατηρούμε και να βλέπουμε τι κάνουν οι ισχυρότεροι άνθρωποι και εφαρμοζοντάς τα να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις καταστάσει ς που εμφανίζονται.Εδώ είναι 10 πράγματα τα οποία δεν κάνουν στις σχέσεις τους οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι. Ας εμπνευστούμε και ίσως και να παραδειγματιστούμε...

 

Δεν αναλύουν τα πάντα

 

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι δεν αναλύουν το νόημα πίσω από ό,τι κάνει κάποιος άλλος. Δεν καταναλώνουν την ενέργειά τους στο να σκεφτούν τι θα μπορούσε να γίνει και τι όχι. Με λίγα λόγια δεν μπαίνουν στη διαδικασία της υπερανάλυσης των πραγμάτων που τελικά εξαντλεί και συχνά παραλύει τον άνθρωπο(paralysis through analysis).

 

Δεν πιστεύουν ότι το άλλο πρόσωπο θα  τους «ολοκληρώσει»

 

Δεν προσπαθούν να βρούν έναν άνθρωπο να τους ολοκληρώσει. Πρώτα ολοκληρώνονται οι ίδιοι ως προσωπικότητες και μετά προσπαθούν να βρούν έναν σύντροφο για αυτούς. Βασικός κανόνας για να υπάρξει μια επιτυχημένη σχέση είναι να φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας και έπειτα να φροντίζουμε τους άλλους ανθρώπους. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να υποδύονται ρόλους σαν να συμμετέχουν σε κάποια ταινία με αποτέλεσμα να μην είναι ο εαυτός τους αλλά κάποιος άλλος. Οι διανοητικά ισχυροί είναι απλά ο εαυτός τους.

 

Δεν φέρνουν το παρελθόν για να δικαιολογήσουν μια κατάσταση στο παρόν

 

Δεν χρησιμοποιούν το παρελθόν για να δικαιολογήσουν μια ενέργειά τους ή μια συμπεριφορά τους στο παρόν χρησιμοποιώντας το ως εγγύηση για την εξασφάλιση μιας σχέσης στο τώρα.Προσπαθούν να βελτιώσουν τη σχέση τους εκείνη την στιγμή. Οι διανοητικά δυνατοί άνθρωποι αφήνουν το παρελθόν στη θέση του και φροντίζουν να ζούν τη ζωή τους γνωρίζοντας πως το παρελθόν δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα.

 

Δεν υποβιβάζουν το άλλο άτομο ώστε να θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο

 

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο . Είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορήσει κανείς κάποιον άλλο για τον τρόπο που ενεργεί ή αισθάνεται  αντί να δεις γιατί αντιδρά με τον τρόπο αυτό.Ξέρουν ότι ο μόνος τρόπος για να έχουμε μια επιτυχημένη σχέση είναι να εκτιμούμεκαι να σεβόμαστε το άλλο πρόσωπο και όχι να το προσβάλουμε  προκειμένου  προσωρινά να αισθανόμαστε καλύτερα για τον εαυτό μας.

 

Δεν σταματούν την επικοινωνία

 

Επικοινωνούν με τον ίδιο ρυθμό με τους άλλους ανθρώπους όχι μόνο στις χαρούμενες καταστάσεις αλλά και στις άσχημες. Δεν αποφεύγουν συζητήσεις που πρέπει να κάνουν με τους άλλους και επιδιώκουν να κατανοήσουν καλύτερα τον σύντροφό τους , αντί να αποφεύγουν θέματα για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση.Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι  δεν αποφεύγουν τα πράγματα επειδή είναι δυσάρεστα αλλά μάλλον τα εξετάζουν προσεκτικά ώστε να βελτιώσουν τη σχέση τους.

 

 

Δεν σταματούν να αγαπούν το εαυτό τους¨

 

Πρώτα από όλα και πάνω από όλα αγαπούν πρώτα τον εαυτό τους ώστε να μπορούν να αγαπούν τους άλλους ανθρώπους γύρω τους.Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι βάζουν τον εαυτό τους σε πρώτη γραμμή.

 

Δεν πιστεύουν ότι μπορούν να καθορίσουν το άλλο πρόσωπο

 

Δεν προσπαθούν να αλλάξουν το άλλο άτομο απλά προσπαθούν να το βοηθήσουν να εξελιχθεί.Μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να αλλάξει τον ίδιο τον εαυτό του.Επιπλέον οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι προσπαθούν να κατανοήσουν την οπτική γωνία του άλλου ατόμου, προτού προσπαθήσουν να του προσφέρουν συμβουλές .

 

Δεν προσπαθούν να κάνουν τις σχέσεις να εξελιχθούν γρήγορα

 

Δέχονται ότι μια σχέση για να αναπτυχθεί σωστά πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο και με υπομονή.Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να βελτιωθεί η σχέση και να αναπτύξουν μια βαθύτερη κατανόηση του άλλου. Ωστόσο,οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι γνωρίζουν κατά βάθος ότι δεν μπορούν να εξαναγκάσουν κάτι να γίνει γρήγορα ενώ χρόνο για να αναπτυχθεί, ούτε  πιέζουν μια κατάσταση παραπάνω από όσο πρέπει.

 

Δεν μένουν σε ανθυγιεινές σχέσεις

 

Οι διανοητικά ισχυροί άνθρωποι γνωρίζουν πότε μια σχέση οποιουδήποτε είδους δεν λειτουργεί πλέον. Καταλαβαίνουν ότι έχουν βάλει  πολύ χρόνο και προσπάθεια όσο καλύτερα  μπορούσαν, αλλά ξέρουν να φεύγουν όταν μια σχέση έχει τελειώσει.

 

Είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το  λάθος σε κάποιον άλλο, ειδικά όταν γινόμαστε ευάλωτοι.Μόνο μέσα από την ανακάλυψη του εαυτού μας  μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους τύπους των ανθρώπων που θα ενισχύσουν τις ζωές μας.Για να βελτιωθεί με επιτυχία κάθε σχέση, θα πρέπει να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους ανθρώπους αλλά να εστιάσουμε στη βελτίωση του εαυτού μας. Να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε, ώστε αυτό να κάνουν και οι υπόλοιποι για εμάς.

 

Όσοι θέλουν να επενδύσουν στο χτίσιμο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων μπορούν να παρακολουθήσουν τα επόμενα σεμινάρια του Believe In You με θέματα τη διαχείριση των συγκρούσεων, τη συναισθηματική νοημοσύνη και τη διεκδικητικότητα.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δείτε τα παρακάτω λινκ:

http://www.believeinyou.gr/multentries/2015/may/02/seminario-diaxeirishs-sygkroysewn-sto-iiek-delta/

http://www.believeinyou.gr/multentries/2015/may/04/seminario-synaisthimatikhs-nohmosynhs/

http://www.believeinyou.gr/multentries/2015/may/04/seminario-diekdikhtikothtas-sto-iiek-delta/

 

- Μαρία Γέραλη

← Previous Next →
comments powered byDisqus
 • Related Events

 • Articles

  Selected articles will be useful to everyone. Regarding issues that we all face daily. My intention through these articles is to understand that there are solutions, as long as you look for in an appropriate manner.

 • Categories

 • Positive Thinking
 • Self Confidence
 • Communication
 • Work
 • Goal Setting
 •  
 • Evi Xyrafa

  Personal Development Consultant

   

  Believe In You is a concept in which I deeply and truly believe. As a personal development consultant I created this blog to share what little and big secrets I know to make your life happier and to help you chase your dreams. We will have an open communication through the articles I publish, your comments and e mails and of course the Believe In You activities. I will be glad to stand beside you in your constant effort to improve your personal and professional life.

   

 • Address

  Kykladon 8-10, Chalandri
  Phone: 2106128281

  Mobile: 6974781051


  Email: info@believeinyou.gr
  Website: http://www.believeinyou.gr/
  Facebook Rss

  Leave a Message