Tι αποκομίσαμε στο σεμινάριο Διαχείρισης Άγχους στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Publication Date: March 27, 2015, 3:54 p.m.

Tι αποκομίσαμε στο σεμινάριο Διαχείρισης Άγχους στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Άλλο ένα σεμινάριο, στα πλαίσια της σειράς σεμιναρίων προσωπικής ανάπτυξης του Believe in You που πραγματοποιεί το Flowmagazine, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23/3 στο ΙΕΚ Δέλτα με ομιλήτρια την κα Εύη Ξυραφά.

 

Το σεμινάριο κράτησε τρείς ώρες και είχε ως βασικό του στόχο να οριοθετήσει και να αναλύσει την έννοια του άγχους και να προτείνει τους καλυτέρους δυνατούς τρόπους διαχείρισής του.

 

Το σεμινάριο ξεκίνησε πρωτότυπα, όχι με μια θεωρητική ανάλυση, αλλά με μια άσκηση καταγραφής των πηγών τους άγχους των συμμετεχόντων και των πεποιθήσεων που έχουν για το ίδιο το άγχος.

 

Τέθηκαν κάποια όρια ανάμεσα στο δημιουργικό (Eu-stress) και στο μη παραγωγικό άγχος (distress), και πότε ξεκινάει να μας παραλύει. Η εισηγήτρια μέσα από προσωπική προσέγγιση του κάθε συμμετέχοντα, προσπάθησε να καταρρίψει κάποιους μύθους και να ξεδιαλύνει κάποια γκρίζα σημεία στην κατανόηση του ίδιου του συναισθήματος, έτσι ώστε να μην ταυτίζεται με καταστάσεις (π.χ. ανασφάλεια) ή με άλλα συναισθήματα (π.χ. φόβος, θλίψη).

 

Τέθηκε το  ζήτημα αν το άγχος πηγάζει τελικά από κληρονομικούς παράγοντες ή είναι αποτέλεσμα συνθηκών του περιβάλλοντος. Και κατά πόσο το άτομο μπορεί να αντισταθεί στις εξωτερικές πιέσεις και να παραμείνει ψύχραιμο.

 

Βασική συμβουλή της κας Ξυραφά ήταν να μην συγχέουμε το άγχος με το φόβο και ότι βοηθητικό για την αποφυγή άγχους, το οποίο κρύβει πίσω του το φόβο, είναι η αναγνώριση, η κατανόηση και η διαχείριση του φόβου.

 

Tι αποκομίσαμε στο σεμινάριο Διαχείρισης Άγχους στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

 

Η εισηγήτρια προσπάθησε να προσφέρει στους παρευρισκόμενους προτεινόμενα εργαλεία διαχείρισης του άγχους, τόσο μέσα από ασκήσεις που πραγματοποίησε στο σεμινάριο, όσο και από πρακτικές συμβουλές για το μέλλον. Βασική πεποίθηση η οποία εκφράστηκε είναι ότι τα γεγονότα δεν έχουν εξ’ ορισμού αρνητικό η θετικό πρόσημο  και όλα εξαρτώνται από το πώς εμείς οι ίδιοι τα ορίζουμε, με χαρούμενα ή σκοτεινά χρώματα.

 

Η συζήτηση, όσο και οι πρακτικές συμβουλές που έδωσε απλόχερα η εισηγήτρια έδειξαν να «κουμπώνουν» με τις ανάγκες του ακροατήριου, οι όποιοι ταλαιπωρούνταν σε μικρότερο και μεγαλύτερο βαθμό από απλές καθημερινές συνθήκες που τους προκαλούν άγχος. Οι ερωτήσεις πολλές, η συζήτηση παραγωγική και προσανατολισμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου, χωρίς δογματικότητα και με περίσσιο ζήλο για αλλαγή της δυσάρεστης  κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας.

 

Οι πρακτικές συμβουλές είχαν μεγάλη γκάμα, από ασκήσεις προσωπικής αναγνώρισης,  μυστικά διαχείρισης χρόνου και τόνωσης της αυτοπεποίθησης, μέχρι διατροφικές προτάσεις και ασκήσεις χαλάρωσης. Τέλος, δόθηκαν και προτεινόμενα βιβλία σαν εργαλεία στο ακροατήριο.

 

Το πιο αισιόδοξο μήνυμα του σεμιναρίου αποτελεί το συμπέρασμα ότι η διαχείριση άγχους είναι μια ικανότητα που διδάσκεται και καλλιεργείται. Όταν το άτομο το αναγνωρίσει και θελήσει  να το διορθώσει μέσω της εκπαίδευσης μυαλού, μπορεί να το πετύχει.

 

- Αγγελική Μπίτη

← Previous Next →
comments powered byDisqus
 • Related Events

 • Program

  A brief summary of some seminars have already taken place. Here you will be informed of the next events, so you can promptly declare participation.

 • Categories

 • Positive Thinking
 • Self Confidence
 • Communication
 • Work
 • Goal Setting
 •  
 • Evi Xyrafa

  Personal Development Consultant

   

  Believe In You is a concept in which I deeply and truly believe. As a personal development consultant I created this blog to share what little and big secrets I know to make your life happier and to help you chase your dreams. We will have an open communication through the articles I publish, your comments and e mails and of course the Believe In You activities. I will be glad to stand beside you in your constant effort to improve your personal and professional life.

   

 • Address

  Kykladon 8-10, Chalandri
  Phone: 2106128281

  Mobile: 6974781051


  Email: info@believeinyou.gr
  Website: http://www.believeinyou.gr/
  Facebook Rss

  Leave a Message