Επικοινωνία στις σχέσεις: Διαπραγματεύσεις

Publication Date: March 3, 2015, 6:53 p.m.

 

Η δράση Believe in You, μέσα από ένα κύκλο σεμιναρίων που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Φεβρουάριο 2015 στόχευσε σε ένα καυτό θέμα: στην καλλιέργεια της επικοινωνίας στις σχέσεις μας με το ή τη σύντροφό μας. Ο κύκλος σεμιναρίων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, με εισηγήτρια την κ. Εύη Ξυραφά, σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης.

 

Ας δούμε τί συνέβη στα δύο σεμινάρια (θεωρητικό και πρακτικό) με θέμα τις διαπραγματεύσεις. Πώς διαπραγματευόμαστε; Ισοδυναμεί η διαπραγμάτευση με σύγκρουση; Πώς θα καταλάβω εάν είμαι «στο σωστό δρόμο» για την επίτευξη μιας συμφωνίας με το/τη σύντροφό μου;

 

Γιατί διαπραγματεύομαι;

 

Πολλές παρεξηγήσεις λύθηκαν σε αυτά τα δύο σεμινάρια. Πρώτη και καλύτερη: όχι, η διαπραγμάτευση δεν ισοδυναμεί με σύγκρουση. Η διαπραγμάτευση, όπως μας τόνισε και η κ. Ξυραφά, εμπεριέχει όφελος και από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, με λίγα λόγια, διαπραγματεύομαι με κάποιον γιατί θα κερδίσω κάτι μέσα από αυτόν. Η σύγκρουση, από την άλλη, μπορεί να αναφέρεται σε σύγκρουση αναγκών ή απόψεων, δεν υπάρχει επομένως όφελος, «κέρδος» για κανένα.

 

Η διαπραγμάτευση σηκώνει κουβέντα

 

Στα βασικά του σεμιναρίου, η εισηγήτρια μας προέτρεψε να προσπαθούμε για τη δημιουργία διαλόγου όταν μπαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση και να εκμαιεύουμε πληροφορίες με τις κατάλληλες ερωτήσεις. Σημείο-κλειδί για τις ερωτήσεις που θα κάνουμε είναι να μη «στριμώξουμε» την άλλη πλευρά, αλλά να αντικαθιστούμε το «γιατί» (που αυτόματα μας βάζει σε θέση άμυνας) με το «πώς» που μας επιτρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση και τελικά να διαπραγματευτούμε.

 

Το μυστικό βρίσκεται στην προετοιμασία

 

Πριν από όλα, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα και να θέτουμε ένα ξεκάθαρο στόχο: τι θέλω να διαπραγματευτώ; Πού θα τραβήξω κόκκινη γραμμή;  Ποια είναι η χειρότερη, αλλά και η καλύτερη πιθανή έκβαση; Τί θα πω και πώς; Θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς, αλλά και πώς αυτό μας επηρεάζει. Ακόμη, θα πρέπει να ξέρουμε τί μπορούμε, αλλά και τί αδυνατούμε να παραχωρήσουμε προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας.

 

 

Σε μια διαπραγμάτευση προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Πώς θα τα διαχειριστώ;

 

«Οι θολές ερωτήσεις φέρνουν και θολές απαντήσεις, προϋπόθεση είναι η ανοικτή και ξεκάθαρη επικοινωνία», τόνισε η κ. Ξυραφά. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς και να αξιολογούμε τη σπουδαιότητα αυτού που διαπραγματευόμαστε. Καλό θα είναι, επίσης, να θυμόμαστε πως σε μια διαπραγμάτευση είναι καλό να υποχωρεί αυτός που έχει να χάσει τα λιγότερα. Κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για το συνομιλητή μας, η ξεκάθαρη επικοινωνία και η εμπιστοσύνη.

 

Παραμένω ουδέτερος

 

Εάν αδυνατούμε να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε καλύτερα και έπειτα να ξεκινήσουμε μια διαπραγμάτευση. Πρέπει να παραμένουμε ουδέτεροι, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ακούμε ενεργητικά τί λέει ο άλλος και να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνησή μας.

 

Άσοι στο μανίκι

 

Στις διαπραγματεύσεις, είναι καλό να έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις. Να είμαστε ενεργητικοί ακροατές, να αντλούμε πληροφορίες, να παραμένουμε ουδέτεροι. Τί άλλο μπορεί να βοηθήσει; Η θετική ατμόσφαιρα, μια προσεγμένη εμφάνιση (που θα μας κάνει να νιώσουμε καλά), η ορθή γλώσσα του σώματος, η εστίαση στα κοινά σημεία και όχι στις διαφωνίες.

 

Με καλή προετοιμασία και με εξάσκηση, όλα γίνονται!

 

-Αναστασία Καρούτη

← Previous Next →
comments powered byDisqus
 • Related Events

 • Program

  A brief summary of some seminars have already taken place. Here you will be informed of the next events, so you can promptly declare participation.

 • Categories

 • Positive Thinking
 • Self Confidence
 • Communication
 • Work
 • Goal Setting
 •  
 • Evi Xyrafa

  Personal Development Consultant

   

  Believe In You is a concept in which I deeply and truly believe. As a personal development consultant I created this blog to share what little and big secrets I know to make your life happier and to help you chase your dreams. We will have an open communication through the articles I publish, your comments and e mails and of course the Believe In You activities. I will be glad to stand beside you in your constant effort to improve your personal and professional life.

   

 • Address

  Kykladon 8-10, Chalandri
  Phone: 2106128281

  Mobile: 6974781051


  Email: info@believeinyou.gr
  Website: http://www.believeinyou.gr/
  Facebook Rss

  Leave a Message