Publication Date: Feb. 25, 2015, 5:37 p.m.
Πώς μπορούμε να κόψουμε κακές συνήθειες, όπως το φαγητό ή το κάπνισμα; Είναι οι κακές μας συνήθειες σαν ένα μπολ γεμάτο λιχουδιές στις οποίες δεν μπορούμε να αντισταθούμε, γιατί μας προκαλούν ευχαρίστηση;
Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, στο PUBLIC Συντάγματος, σε ένα σεμινάριο του Believe in You, η κ. Ξυραφά, σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης, μέσα σε 2 ώρες μας έδωσε γνώσεις και έμπνευση για αλλαγή.
Δύο ήταν τα καίρια σημεία. Πρώτον, οι κακές μας συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα: μας είναι ευχάριστες και έχουν «οφέλη» για εμάς. Δεύτερον, οι συνήθειές μας, καλές ή κακές, είναι ως επί το πλείστον ασυνείδητες. Ως πράξεις, τις κάνουμε εντελώς μηχανικά. Η κ. Ξυραφά μας συμβούλευσε να ταυτοποιήσουμε τις κακές μας συνήθειες και να τις καταγράψουμε εξαντλητικά: θα γίνουν έτσι συνειδητές πράξεις που θα τελούμε εν γνώσει μας.
Η κ. Ξυραφά μας εισήγαγε στην έννοια της συνήθειας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή διαμορφώνεται. Το κοινό προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα με παραδείγματα κακών συνηθειών και η εισηγήτρια ολοκλήρωσε τη λίστα με τις κορυφαίες… αμαρτωλές συνήθειες: υπερφαγία, αλκοόλ, κάπνισμα, καθιστική ζωή (προσοχή: όχι καθιστική εργασία, αλλά καθιστική ζωή, στο σύνολό της), παρορμητικές αγορές, υπερβολική χρήση του διαδικτύου, αναβλητικότητα, αρνητική σκέψη.
Μια ερώτηση από το ακροατήριο έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για πιο βαθύ διάλογο: «Μα, δεν μπορούμε να κόψουμε τις κακές μας συνήθειες μόνο με τη δύναμη της θέλησής μας;». Η εισηγήτρια βοήθησε στην κατάρριψη του μύθου αυτού, λέγοντας πως ο παράγοντας «θέληση» είναι υπερτιμημένος. Για να αλλάξουμε τις συνήθειές μας χρειάζεται να τις γνωρίζουμε καλά (να ξέρουμε, δηλαδή, τόσο τα μειονεκτήματα όσο και τα οφέλη τους για εμάς), να θέλουμε στ’ αλήθεια να αλλάξουμε, να έχουμε επιμονή, στήριξη από τους γύρω μας, να δεσμευόμαστε δημόσια... Πολλά πράγματα, με λίγα λόγια, μετρούν, όχι μόνο η θέλησή μας να τα καταφέρουμε.
Γιατί δεν αλλάζω;
Μέσα από τη συζήτηση και με τη βοήθεια της κ. Ξυραφά κατανοήσαμε πως οι άνθρωποι δύσκολα αφήνουν τη ζώνη άνεσής τους για να αλλάξουν την καθημερινότητά τους. Η αλλαγή προκαλεί πόνο, αλλά και αισθήματα φόβου: φόβου της αποτυχίας ή και της επιτυχίας (και αν τα καταφέρω, τι θα κάνω μετά;)· η αλλαγή μπορεί να δυσχεραίνεται από αποτυχίες παλαιότερων προσπαθειών.
Συνοπτικά: οι άνθρωποι προτιμούν την ευχαρίστηση από τον πόνο και τείνουν να αντιστέκονται στην αλλαγή. Στη Φυσική μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο παράδειγμα: τη δύναμη της αδράνειας – παρόμοια αντιδρούν και οι άνθρωποι. Όσο πιο βαθιά ριζωμένη είναι η κακιά μας συνήθεια, τόσο δυσκολότερα θα αλλάξει. Ακόμη και το μυαλό μας παίζει παιχνίδια και μας προκαλεί να εκλογικεύσουμε τις κακές μας συνήθειες για να ξεφύγουμε από την εσωτερική σύγκρουση που μας προξενεί αναστάτωση (τόσα χημικά τρώμε και αναπνέουμε, ένα τσιγάρο θα με σκοτώσει;).
Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με το συμπέρασμα ότι αρχικά θα πρέπει να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των κακών μας συνηθειών και απάντηση στο ερώτημα «θέλω πραγματικά να αλλάξω;», που θα ακολουθηθεί από το σχεδιασμό μιας νέας ρουτίνας, που θα κάνει τις νέες μας, καλές συνήθειες, μηχανικές και ασυνείδητες πράξεις.
«Ο εχθρός της επιτυχίας είναι η μετριότητα» μας τόνισε η εισηγήτρια και κάποιοι δεσμευτήκαμε δημόσια για την αλλαγή των κακών μας συνηθειών!
Δείτε εδώ την παρουσίαση της κας Ξυραφά:
http://www.flowmagazine.gr/images/banners/pos_na_kopsete_tis_kakes_sas_sunitheies.swf
-Αναστασία Καρούτη
Kykladon 8-10, Chalandri
Phone: 2106128281
Mobile: 6974781051