Believe in You: Επικοινωνία στις Σχέσεις – Διεκδικητικότητα

Publication Date: Feb. 25, 2015, 5:29 p.m.

 

Τα δύο σεμινάρια (θεωρητικό και πρακτικό) με εισηγήτρια την κ. Εύη Ξυραφά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο ΙΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, είχαν ως στόχο να μας φέρουν αντιμέτωπους με τον… διεκδικητικό μας εαυτό. Θέμα των δύο σεμιναρίων ήταν η έννοια της διεκδικητικότητας, η ανάλυσή της, οι πρακτικές συμβουλές και η εξάσκηση των αντίστοιχων τεχνικών.

 

Η κ. Ξυραφά μας εισήγαγε στην πραγματική έννοια της διεκδικητικότητας ζητώντας ένα βασικό ορισμό και καταρρίπτοντας τυχόν προκαταλήψεις και στερεότυπα. Στόχος ήταν να ανακαλύψουμε πως η διεκδικητικότητα δεν είναι η επιβολή της γνώμης μας πάνω από αυτή των άλλων, αλλά η ικανότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας την κατάλληλη στιγμή, εκφράζοντας τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα, αλλά και τις απόψεις μας με τον ορθό τρόπο.

 

Είμαι παθητικός και… ευγενής

 

Η κατανόηση του συνεχούς τριών διαφορετικών εννοιών: της παθητικότητας, της διεκδικητικότητας και της επιθετικότητας μέσα από παραδείγματα, από τις διευκρινιστικές ερωτήσεις, μέσω υπόδυσης ρόλων και άλλων διαδραστικών μεθόδων, ήταν πολύ σημαντική. Ίσως από τα πιο ισχυρά μηνύματα που αποκομίσαμε ήταν πως δε θα πρέπει να ταυτίζουμε την παθητικότητα με την ευγένεια, αλλά θα πρέπει να εκφράζουμε ξεκάθαρα τα «θέλω», τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στους γύρω μας.

 

Ο Ρος δεν ξέρει να φλερτάρει

 

Μέσα από τη χρήση βίντεο, η εισηγήτρια έδειξε θετικές και αρνητικές εκφράσεις της διεκδικητικότητας, που αφορούσαν στις προσωπικές σχέσεις. Σημείο έναρξης της συζήτησης ήταν το γεγονός ότι είναι πολύ εύκολο να χαλάσει μια σχέση· αν, όμως, ξέρουμε πώς να εκφραστούμε μέσα σε αυτή, τότε μπορεί να είναι επιτυχής και υγιής. Στη σειρά Τα Φιλαράκια (Friends) o Ρος (ένας εκ των πρωταγωνιστών) δεν ξέρει πώς να φλερτάρει, δεν είναι διεκδικητικός προς την κοπέλα που τον ενδιαφέρει, δεν ξέρει τί να της πει. Οι συμμετέχοντες και η εισηγήτρια του έδωσαν άφθονη ανατροφοδότηση και συμβουλές και «έχτισαν» τη δική τους ορθή στάση πάνω στο παράδειγμά του, σχηματίζοντας σύντομες λίστες με πράγματα που πρέπει να κάνουμε και με μερικά που θα ήταν καλό να αποφύγουμε.

Dos and Don’ts

 

Για να πάρετε μια μικρή γεύση, σε περιπτώσεις διεκδικητικότητας, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να παριστάνουμε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε για να αρέσουμε, ή να παραμελούμε την προετοιμασία μας (πώς θα μιλήσουμε, τί θα πούμε, πώς θα φερθούμε). Η λανθασμένη γλώσσα του σώματος (π.χ., να καθόμαστε καμπουριαστοί και να αποφεύγουμε την οπτική επαφή, ενώ θέλουμε να φανούμε αποφασιστικοί) δε μας βοηθά, το ίδιο και ο λάθος τόπος και χρόνος (π.χ., φλερτάρουμε ενώ παράλληλα 10 φίλοι μας είναι παντού γύρω μας, μας κοιτούν έντονα και κάνουν πολλά σχόλια).

 

Αντίθετα, συμφωνούμε πως…

 

Για να διεκδικήσουμε κάτι που θέλουμε και να εκφραστούμε ξεκάθαρα και ειλικρινά, πρέπει να επιλέγουμε το σωστό timing και τον αντίστοιχο χώρο, να προετοιμαζόμαστε καλά (είτε στις επαγγελματικές ή τις προσωπικές σχέσεις), σαν σε μια μάχη, να εκφραζόμαστε ορθά και ξεκάθαρα, να κάνουμε διάλογο και να είμαστε ενεργητικοί ακροατές, αλλά και να προσέχουμε τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς.

 

Σημείο-κλειδί, όπως ανέφερε και η κ. Ξυραφά, είναι να εκφράσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε μετά από σωστή προετοιμασία. Θα πρέπει να έχουμε τη δύναμη να αξιολογούμε κάτι που μας συνέβη ή κάτι που θα συμβεί άμεσα, σκεπτόμενοι το ίδιο το γεγονός, τα αποτελέσματα που αυτό θα έχει, την αξιολόγησή του (ήταν θετικό ή αρνητικό για εμάς;), αλλά και το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα την επόμενη φορά. Έτσι, μπορούμε να ζυγίζουμε τις πράξεις μας και να προετοιμαζόμαστε για τις μεγάλες διεκδικήσεις!

 

-Αναστασία Καρούτη

← Previous Next →
comments powered byDisqus
 • Related Events

 • Program

  A brief summary of some seminars have already taken place. Here you will be informed of the next events, so you can promptly declare participation.

 • Categories

 • Positive Thinking
 • Self Confidence
 • Communication
 • Work
 • Goal Setting
 •  
 • Evi Xyrafa

  Personal Development Consultant

   

  Believe In You is a concept in which I deeply and truly believe. As a personal development consultant I created this blog to share what little and big secrets I know to make your life happier and to help you chase your dreams. We will have an open communication through the articles I publish, your comments and e mails and of course the Believe In You activities. I will be glad to stand beside you in your constant effort to improve your personal and professional life.

   

 • Address

  Kykladon 8-10, Chalandri
  Phone: 2106128281

  Mobile: 6974781051


  Email: info@believeinyou.gr
  Website: http://www.believeinyou.gr/
  Facebook Rss

  Leave a Message